17-02-10

Husky Classic

Vrijdag trok ik richting Seattle, Washington voor mijn 2de 3000m indoor ooit. De Dempsey Indoorbaan was het scenario voor de jaarlijkse Husky Classic, georganiseerd door de University of Washington, die bekend staat voor zijn toptijden op de afstandnummers. o.a. Oregon, Stanford, Oklahoma State, e.a reizen hier elk jaar naar af. Ik vond het dan ook een hele mooie kans om me daar eens te meten met de grotere jongens. Vrijdag zag ik Oregon Track Club een wereldrecord lopen op de Distance Medley Race (een aflossingswedstrijd:1200m -400m - 800m - 1609m) en ook de 5000m reeksen. De snelste reeks werd gewonnen in 13'42, en in deze reeks zag ik ook enkele amerikaanse leeftijdsgenoten naar een tijd onder de 14'00 lopen. Eerlijk gezegd dacht ik toen "ik krijg morgen een goed pak slaag in de 3000m". Maar dit motiveerde me juist meer om er echt eens alles uit te halen.

Zaterdagochtend nog vrij vroeg opgestaan om los te lopen waarna ik me de rest van de dag kalm hield en concentreerde op de koers. Rond 5u in de namiddag was het dan zover, mijn debuut in een grote koers op de piste. We stonden met 24 atleten aan de start waardoor ik op de 2de rij moest starten. Aangezien ik met de slechste tijd ingeschreven stond in mijn reeks (8'14, en dat is dan nog gelogen ook ;) ), had ik me voorgenomen om de eerste ronden een plaatsje te zoeken en zo rustig mee te schuiven. De start was vrij hectisch maar achteraf gezien (in het filmpje) was ik nog een van de betere starters op de 2de rij. Ik zat middenin het pak, waar ik me niet echt comfortabel voelde. Ik besloot om me een beetje te laten afzakken om zo in de binnenbaan te kunnen lopen. Maar daar was ik dan ook weer niet tevreden aangezien er in de vrouwenkoersen veel gaten vielen. Hierdoor voelde ik me genoodzaakt om een tijdje in de 2de baan te lopen tot het deelnemersveld wat meer zou openbreken. Een ander probleempje was dat ik door de langere piste geen idee had welk tempo ik aa het lopen was, ik moest uitgaan van de tijden die ze me aan de kant toeriepen (4'24 - mijl / 8'10 tempo), dit was ook niet volledig correct, aangezien ik de hele wedstrijd op 8'13-8'15 tempo liep. Met nog ongeveer 400m te gaan liep ik vooraan mee in het achtervolgende groepje en besloot er om zelf voor te gaan en de kop te pakken. Dit was achteraf gezien een slecht idee aangezien ik een mentaal klopje krijg als ik tegen het slot lopers zie passeren. Ik vechte nog voor wat ik waard was maar het beste was er een beetje af. Toch liep ik nog binnen in een mooie tijd van 8'16"51 en dit op een 10de plaats in mijn reeks!

Wie mij een beetje kent weet dat ik met weinig koersen echt tevreden ben, en met deze wedstrijd ben ik dan ook niet 100% tevreden, maar ik ben wel blij dat ik heb bewezen dat ik in die koers thuishoorde. Ook liep ik 10 sec sneller dan mijn outdoor PR en slechts 3.49 sec trager dan het nationale juniorenrecord (3de prestatie indoor aller tijden na Daniel De Clerck en Dieter Vanstreels), dus ik kan eigenlijk niet anders dan tevreden zijn.

Wedstrijdvideo op Flotrack:

http://www.flotrack.org/videos/coverage/view_video/236485...

See Ya

Van Dyck

20:19 Gepost door Maarten Van Dyck in Runnin' | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-02-10

Back in Beaumont, start van het pisteseizoen

Na mijn veel te korte vakantie in Belgie zit ik nu ondertussen al een goei 3 weken terug in Texas. Het was even moeilijk om het thuisfront terug te verlaten maar de sneeuw liet ik maar al te graag achter, daar heb ik me dood aan geergerd tijdens mijn dagelijkse duurlopen. Ook stond ik op 3 januari aan de start van de cross cup van Hulshout. Veel heb ik hier niet over te vertellen, ik kwam er gewoon niet aan te pas, niet goed genoeg in de Belgische sneeuw. Dat hoofdstuk heb ik dan ook snel afgesloten. Wel nog eens mijn felicitaties aan Erwin Leysen, die daar zeer sterk voor de dag kwam. Ik heb het Belgische veldloopgebeuren hier ook wat gevolgd, en Erwin is toch wel mijn favoriet om in Maart met de Belgische juniorentitel te gaan lopen. Maar er zijn nog wel enkele andere favorieten denk ik dus het zal een mooie strijd worden. Ook de prestatie van Dries Basemans in Hulshout vond ik zeer indrukwekkend. Lange tijd in het zog van Leysen en enkel op het einde een steekje moeten laten vallen.

Hier verloopt alles terug goed, de lessen zijn weer begonnen en de trainingen gaan op het moment zeer goed. Net na ik terugkwam had ik even een weekje waar het echt niet in draaide. Dit was even een moeilijk moment voor mij maar mede dankzij mijn coaches heb ik het hoofd toch boven water kunnen houden. Een week later liep alweer de pannen van het dak op training en voorbije zaterdag liep ik een Belgisch Junioren Record op de mijl Indoor in Houston. De wedstrijd zelf stond al op video op Facebook en Youtube en nu ook op mijn blog. Ik liep in deze wedstrijd ook naar mijn eerste Over All overwinning op Amerikaanse bodem en dit in mooi gezelschap. Mijn teammaat Joonas Harjamaaki (8'40 steeplechase) die het meeste tempowerk deed werd 2de. Verder zat ook David Rooney (Een ier die 58ste op de Amerikaanse Veldloopkampioenschappen eerder dit jaar werd en 14'11 in de 5000m), Larry Brooks (sub 1'50 loper op 800m), Scott Zivick ( Sub 3'50 1500m) e.a.

Zoals je kan zien in de video liep ik zeer relaxed en ben steeds gewoon de koploper gevolgd om het in de laatste 50m af te maken. Ik zag dit als een mooie training voor de conference kampioenschappen binnen een goede 3 weken. Waar de wedstrijden eerder tactisch gelopen worden.

Volgende zaterdag, 14 februari loop ik een 3000m in Seattle Washington, voor deze wedstrijd leg ik de lat voor mezelf vrij hoog. Dit is een mooie kans om met enkele van Amerika's beste afstandlopers te strijden. Ik maak me geen ilussies en zal al blij zijn als ik gewoon kan volgen. Interessant weetje is dat de minimum inschrijvingstijd voor deze wedstrijd 8'25 is. Talent op een hoopje dus.

Tot Binnekort

Groeten Maarten

Video BR Junioren Mijl:

 

21:35 Gepost door Maarten Van Dyck in Runnin' | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |